Proslava rođendana - Fotić Vila rođendaonica i igraonica u Zagrebu

 

Bajke su nezaobilazan dio svakog djetinjstva i važno je da naša djeca čitaju ili slušaju bajke u njihovom originalnom obliku obzirom da njihove modernije adaptacije ne mogu prikazati njihovo originalno bogatstvo i složenost. Pišemo vam o nekoliko razloga zašto su bajke u svom originalnom obliku važne za našu dječicu.

1. Čine naš svijet maštovitijim i širim

Bajke nam proširuju vidike. Dodaju vile, čarobnjake i divove našem „običnom“ svijetu i potiču nas da razmišljamo kakav bi bio kad bi bili stvarni i što bi se dogodilo? Iako znamo da nisu istinite, volimo vjerovati u njihovu magiju.

2. Uče nas složenim životnim lekcijama na vrlo jednostavan način

Pouka Male sirene nije kako se udati za princa, već spoznaja da naše akcije imaju posljedice. Johann Christoph Friedrich von Schiller objasnio je kako dublje značenje leži u pričama koje su nam ispričane u djetinjstvu, nego u bilo kojoj istini koja se saznaje u životu. Bajke će nas vrlo dobro naučiti kako razlikovati dobro od zla jer su njihove lekcije jasne i djeci.

3. Razlikovanje dobra i zla, težnje ka pravednosti

Bajke probude nadu u iskupljenje, pobjedu dobra nad zlom, nadu da će neprijatelji biti poraženi. Uvijek naglasite pobjedu dobra nad zlom i zajedničku snagu djeteta i roditelja koji mogu uplašiti i otjerati sve vještice i zla bića svijeta. Dječja svijest o stvarnim događajima sastoji se samo od malog dijela iskustva, a u velikoj mjeri od mašte.

4. Kritičko razmišljanje

Bajke uče djecu kritički razmišljati tako što djeci jasno pokazuju posljedice odluka i djela pojedinih likova.

5. Kulturno razumijevanje

Najbolji način upoznavanja djece s određenom kulturom je čitanje njihovih priča s njima. Tako možemo čitati nordijske mitologije, afričke narodne priče, tisuću i jednu noć. Bajke podučavaju djecu o kulturnim razlikama, podučavaju ih zajedničkim osnovama mitologije i pružaju im bogatije književno iskustvo.

6. Teške istine

Mnoge bajke sadrže i istine koje je teško prihvatiti. Bajka ponekad najbolje govori ono što djeci treba reći i pomaže nam da razgovaramo i sa djecom o ružnim stvarima. Jer život se ne odnosi samo na sretne trenutke. Nažalost, događaju se i ružne stvari, pa djecu treba pripremiti za teška vremena.

Kakve bajke čitati?

U odabiru najvažnije je slušati dijete: velika pažnja prilikom slušanja bajke najbolji je pokazatelj da smo odabrali bajku ispravno i u skladu sa interesima našeg djeteta.

Naravno, uvijek rado preporučujemo Braću Grimm! Koje su vaše omiljene bajke?